Tecnologia i lectors RFID

La tecnologia RFID (Identificació per Radio-Freqüència) permiteix l’escriptura i lectura de dades a distància i sense contacte, utilitzant targetes RFID o ‘tags’ preparats amb transmisors de radiofreqüència.

S’utilitza en targetes de crèdit ‘contactless’ per al pagament sense contacte, al NFC dels telèfons mòbils o com a mètode per a localitzar objectes, animals o persones. 

Lectors RFID per proximitat sense contacte

Com funcionen els sistemes RFID?

Els sistemes RFID es basen en dos elements: el dispositiu emissor o ‘tag’, i el receptor, és a dir, els lectors/escriptors RFID.

Què són els tags RFID?

Els tags RFID, amb un format portàtil, transmeten les dades que rep el lector. Prèviament, es codifiquen amb les dades que es volen utilitzar per a la identificació. Existeixen dos tipus:

Els ‘tags’ o etiquetes RFID passius no tenen cap bateria. Funcionen amb un circuit integrat i una antena receptora.

Els ‘tags’ RFID actius, per contra, tenen una bateria integrada, que els permet rebre i transmetre la informació a grans distàncies.

Lectors RFID

Els lectors i escriptors RFID tenen un circuit integrat que emeten una senyal electromagnètica des de la seva antena per activar el tag; i un sistema de components electrònics que reben i descodifiquen la informació que es rep d’aquesta etiqueta RFID.

Lectors RFID de targetes d'identificació

Freqüència dels sistemes RFID

Segons el sector on es treballa i les necessitats i característiques de cada projecte, la tecnologia RFID es pot utilitzar en una gran varietat de freqüències:

Les freqüències baixes, a uns 125kHz, permeten la lectura a uns 10 cm de distància entre l’etiqueta i el lector.

Per contra, les freqüències altes, utilitzades als tags actius (amb la seva propia bateria), entre els 2’4GHz i els 5’8GHz, poden funcionar fins al 100 metres de distància.

Tipus de tecnologies i codificacions RFID

Existeixen diversos tipus d’encriptacions i tecnologies RFID, que permeten codificar targetes, tags, polseres i altres dispositius sense contacte amb diferents mètodes de seguretat. Els més comuns són:

Xips i codificació MIFARE

MIFARE és la tecnologia RFID més coneguda i utilitzada. Té capacitat de lectura i escriptura i treballa a 13.56MHz, per això es considera d’alta freqüència.

Aquesta tecnologia d’encriptació segueix les normes ISO per a targetes y tags de proximitat en quant a seguretat. Les dades emmagatzemades estan protegides i encriptades, i la targeta està dividida en sectors, blocs i mecanismes, per tal de millorar la seguretat al moment de la identificació.

Quan s’apropa la targeta al lector, aquesta s’activa i comença l’intercanvi d’informació a través d’una comunicació xifrada. El procés de lectura és el mateix per a tots els tipus de targeta, independentment del tipus d’encriptació MIFARE.

Una de les aplicacions més habituals de les targetes i tags amb tecnologia MIFARE és el control d’accés a empreses i edificis d’oficines, ja que s’utilitzen com a mètodes d’identificació digital per als treballadors i usuaris.

També s’utilitzen als sistemes de transport públic. Amb l’aparició dels sistemes RFID, els clàssics adobs transportament de cartró s’han substituït per targetes plàstiques reutilitzables. Entre els seus avantatges està la reducció del temps, en no haver d’imprimir els tickets; la reducció de cues d’espera o la personalització per a cada usuari.

És considerada com a una de les tecnologies d’encriptació de targetes RFID més segures, fiables i ràpides del mercat.

MIFARE Ultralight

També existeix una versió reduïda de la tecnologia MIFARE per aplicacions que necessitin d’un baix cost en inversió i manteniment. MIFARE UltraLight té una capacitat de memoria de 512 bits, no té bateria i funciona fins al 10 cm de distància al lector. S’utilitzen per a targetes de fidelització, targetes d’acreditació per estadis i fires o targetes per al transport públic.

Tecnologia NFC

La tecnologia NFC pot ser el mètode de comunicació de curt abast sense contacte més popular, gràcies a la telefonia mòbil. Funciona d’una manera similar a altres tecnologies, però està preparat per a comunicacions més ràpides a una distància reduïda.

S’utilitza àmpliament per a:

Realitzar pagaments
Intercanviar continguts digitals
Connectar dispositius electrònics

Com MIFARE, hi han dos tipus de terminals:
– Actius: els dos dispositius generen un camp electromagnètic per transferir les dades
– Passius: Sols un dels dispositius genera el camp i l’altre rep la càrrega per transmetre les dades.

El NFC transmet pocs bits d’informació de forma ràpida, per tal de poder identificar i validar als usuaris. Existeixen 4 tipus de tags, amb diferents capacitats de seguretat, memòria, retenció de dades o resistència d’escriptura.

Tecnologia RFID activa

La tecnologia RFID activa funciona emprant tags actius. La bateria d’aquests tags els proporciona energia per transmetre la informació a través de la seva antena i es llig per un lector actiu amb la misma freqüència.

S’utilitzen per identificar persones i objectes a major distància. Si el tag es troba dins del rang del lector, aquest l’identifica. Cada tag es pot associar a una persona, animal o objecte.

Logotip MIFARE
Logotip MIFARE Ultralight
Logotip NFC
Logotip RFID

Tipus de lectors RFID

Existeixen diversos tipus de lectors i escriptors RFID, amb diferents característiques i prestacions, que s’utilitzen segons les característiques i necessitats de cada projecte. Els tipus més habituals són:

Lector de targetes RFID sense contacte
Lectors RFID

Són els dispositius RFID més senzills. Amb capacitat de lectura únicament, s’utilitzen per a identificar i controlar l’accés a espais i events.

Lectors / gravadors RFID

Aquestos terminals permeten llegir els tags RFID però també codificar-los. Es connecten a un ordinador per poder escriure les dades als tags.

Lectors RFID mixtes

Són dispositius que combinen la lectura RFID amb altres mètodes d’identificació, com ara la introducció de codis numèrics.

Aplicacions dels sistemes RFID

Els lectors i escriptors RFID s’utilitzen molt habitualment, inclús en aplicacions tan quotidiànes que passen desapercebudes. Aquestos són alguns dels usos més comuns d’aquestos sistemes sense contacte:

Gestió d'estoc i inventari

Control de cadenes de muntatge i distribució basat en identificació per pegatines i etiquetes de productes.

Tansport i lloguer de vehicles

Targetes d'adob per a xarxes de transport públic o sistemes automatitzats de lloguer de bicicletes i motos.

Pagaments i transaccions

Pagament als TPV, de serveis temporitzats o de despeses a hotels amb targetes i polseres RFID sense contacte.

Control d'accés i presència

Gestió del control d'accés d'empleats als seus llocs o control de rondes i compliment de tasques.

Lectors RFID biomètrics

També pots trobar lectors RFID de identificació en terminals mixtes, que combinen els lectors i escriptors RFID amb lectors biomètrics, que incorporen altres mètodes de seguretat i registre d’usuaris. Aquestos terminals també permeten la identificació mitjançant:

Algun dubte?
Contacta amb nosaltres

Si tens alguna pregunta o consulta, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

Desplaça cap amunt